Prehrana za dijabetes

povrće za dijabetes

Dijabetes je bolest uzrokovana nesposobnošću tijela da apsorbira dovoljno glukoze. Takvi se metabolički problemi javljaju najčešće u pozadini pothranjenosti. Dijeta za dijabetičare može poboljšati stanje osobe s dijabetesom, a prehranu treba odabrati ispravno. To će biti glavni uvjet za uspješno liječenje.

Temelj za liječenje dijabetes melitusa i prevenciju njegovih brojnih komplikacija je dijeta. Pravilnom prehranom dijabetičari uspijevaju držati bolest pod kontrolom, izbjegavajući nagle promjene razine šećera. Prema klasifikaciji kliničke prehrane koju je izradio profesor, dijeta za dijabetes se naziva "Tablica br. 9".

Dijetnu terapiju za dijabetes trebao bi razviti liječnik. Pri tome se svakako uzimaju u obzir karakteristike bolesti, kao što su, na primjer, težina i vrsta šećerne bolesti. Dijeta za dijabetičare treba biti izrađena pojedinačno.

Značajke devete dijete

U dijabetologiji se razlikuju dvije vrste devete dijete "Stol br. 9-A, br. 9-B". Vrsta prehrane ovisi o vrsti bolesti. Inzulinski ovisni tip 1 bolesti u pravilu se manifestira u djetinjstvu i adolescenciji zbog genetske predispozicije. Gušterača prestaje proizvoditi inzulin, endokrini hormon odgovoran za transport glukoze (glavnog izvora energije) u stanice tijela. Ravnoteža inzulina i glukoze postiže se redovitim injekcijama medicinskog inzulina.

Doza lijeka i prehrana povezani su mehanizmom međusobne kompenzacije. Stoga je u "Dijeti 9-B" dopuštena povećana količina složenih ugljikohidrata. Deveta tablica (sa slovom B) temelji se na broju jedinica kruha (XE), vrijednosti jednake 12 g ugljikohidrata sadržanih u 25 g kruha. Dnevni maksimum bolesnika ovisnog o inzulinu je 24 XE. Raspodjela ugljikohidrata u prehrani ovisi o vrsti primijenjenog inzulina (kratko ili dugotrajno).

Dijabetes melitus tipa 2 (neovisni o inzulinu) nastaje u osoba srednje dobi i starije životne dobi pod utjecajem vanjskih okolnosti. Prije svega, prekomjerna težina, kao i stres, zlouporaba alkohola. Njegova posebnost leži u činjenici da gušterača ne zaustavlja sintezu inzulina, već ga stanice tijela odbijaju prihvatiti i konzumirati. Glukoza se nakuplja u krvi, stanice tijela ostaju "gladne". Zbog nedostatka nutritivne glukoze, pacijent razvija poligafiju (povišen apetit), što dovodi do pretilosti.

Ispada neka vrsta cikličnosti: zbog velike tjelesne mase razvija se inzulinska rezistencija stanica, što zauzvrat izaziva apetit i debljanje. "Dijeta 9-A" je stroža, jer je usmjerena ne samo na smanjenje i stabilizaciju pokazatelja šećera, već i na borbu protiv pretilosti. Stroga ograničenja nastaju zbog potrebe održavanja rada gušterače, koja s vremenom može zaustaviti proizvodnju inzulina bez zahtjeva, a dijabetes će poprimiti oblik ovisan o inzulinu.

Općenito, obje dijete podliježu istim kriterijima odabira hrane:

 • glikemijski indeks;
 • kalorijski sadržaj;
 • ravnoteža hranjivih tvari (proteini, spori i brzi ugljikohidrati, masti).

Liječnik mora odrediti koja je vrsta devete tablice prikladna za pacijenta. Prilikom propisivanja prehrane uzimaju se u obzir priroda tijeka bolesti, doza inzulina i drugih lijekova, prisutnost kroničnih patologija (osim dijabetesa) i individualne karakteristike tijela.

Određivanje dopuštenih namirnica glikemijskim indeksom (GI ili GI)

GI je pokazatelj brzine biokemijskih procesa u tijelu (razgradnja proizvoda, stvaranje glukoze i njezina apsorpcija u krvotok). GI namirnica je osnovna vrijednost na kojoj se formira dijeta za dijabetičare. Prehrana dijabetičara temelji se na hrani s niskim glikemijskim indeksom (manje od 30 jedinica), budući da je njihova obrada dugotrajna. Oslobađanje i prodiranje glukoze u krv je sporo, razina šećera ostaje stabilna.

Proizvodi označeni brojevima od 30 do 70 čine ograničenu kategoriju. Kod bolesti tipa 2 granica je stroža nego kod dijabetesa ovisnog o inzulinu. Indeks iznad 70 jedinica ukazuje na ubrzani proces asimilacije hrane i oslobađanje glukoze u krv. Dijabetičari ne jedu takvu hranu jer je potencijalno opasna po zdravlje.

Izbor namirnica prema sadržaju kalorija

Osim GI, dijabetičar treba voditi računa i o energetskoj vrijednosti namirnica i gotovih jela. Zbog poremećenog metabolizma, bolesna osoba osjeća nedostatak energetskih resursa potrebnih za preradu visokokalorične hrane. Neiskorištene kalorije pretvaraju se u višak kilograma, što povećava rizik od komplikacija. Kontrola kalorija pomaže vam u mršavljenju i održavanju stabilne tjelesne težine.

Pravilno sastavljena prehrana ne prelazi 2200-2500 kcal dnevno. Ovu vrijednost čine različiti proizvodi međusobno uravnoteženi. Neke visokoenergetske namirnice imaju nizak glikemijski indeks i sadrže najkorisnija dijetalna vlakna i proteine za dijabetes. Njihova uporaba je dopuštena, ali u ograničenim količinama, kako ne bi izazvali debljanje.

Hranjive tvari u dijabetičkoj prehrani

Prehrana kod dijabetesa ne smije isključiti nijednu od kategorija nutrijenata. Prisutnost masti, bjelančevina i ugljikohidrata jednako je važna za pacijente.

Ugljikohidrati

Potrebno je razlikovati ugljikohidratnu komponentu na dopuštenu i zabranjenu hranu. Prvi uključuju polisaharide ili složene ugljikohidrate: škrob, pektin, vlakna. U jelovniku za dijabetičare naglasak je na vlaknima. Prvo, stimulira probavni sustav, a drugo, tijelo ga polako obrađuje i ne zahtijeva velike troškove inzulina. Prije svega, ti proizvodi uključuju povrće, začinsko bilje, voće.

Kada jedu hranu bogatu celulozom (vlaknima), dijabetičari se možda neće bojati oštrog oslobađanja glukoze u krv.

Škrobni ugljikohidrati su: krumpir, žitarice i mahunarke. Dijetalni obrok osigurava redovitu upotrebu proizvoda ove kategorije. Žitarice i prilozi od žitarica dopušteni su s bolešću tipa 1 - praktički bez ograničenja, s dijabetesom neovisnim o inzulinu - nekoliko puta tjedno (broj porcija ovisi o stabilnoj razini šećera i individualnom glikemijskom odgovoru tijela na proizvod ).

Dozvoljene žitarice: ječam, pšenica, biserni ječam (ograničeno dopušteno: zob, heljda). Mahunarke ne trebaju inzulin za razgradnju i probavu, pa se preporučuju za jelovnik prehrane. Osim toga, mahunarke sadrže makro- i mikroelemente potrebne za obnovu metaboličkih procesa. U prehrani bi trebali biti prisutni soja, grah, slanutak, leća, grašak. Krumpir se može jesti jednom tjedno u kuhanom obliku ("u uniformi").

Kako bi se usporila apsorpcija škrobnih ugljikohidrata, potrebno ih je malo prokuhati (opcija "al dente"). Kuhani škrob može povećati glikemiju. Pekarski proizvodi se također dijele prema sadržaju ugljikohidrata i energetskoj vrijednosti. Dopuštena je ograničena konzumacija sljedećih proizvoda iz ove kategorije: raženi kruh, doktorsky (kruh), cjelovite žitarice, kruh s dodatkom mekinja.

Jednostavni ugljikohidrati (monosaharidi i disaharidi) su kontraindicirani za bolesnike s dijabetesom. Imaju visok GI, što znači da se prisilno probavljaju, uzrokujući nagli skok razine šećera. Brzi ugljikohidrati se nalaze u izobilju u raznim slastičarskim proizvodima i slatkim pićima. Slatkiši u košarici mogu biti samo dijabetičari. Riječ je o pecivima, marmeladi i slatkišima koji ne sadrže monosaharide. Izrađuju se u specijaliziranoj proizvodnji i prodaju u supermarketima, na odjelima za dijabetičare.

Što se tiče zaslađivača, njihova upotreba ne utječe na razinu glukoze. Dopušteni su u prehrani u ograničenoj mjeri, jer sadrže sintetičke komponente. Preporučene zamjene za šećer uključuju: aditive za hranu E950 (acesulfam kalij), E951 (aspartam), E952 (natrijev ciklamat), triklorgalaktosaharozu ili sukralozu, glikozid iz listova biljke stevija (stevijazid). Ksilitol i sorbitol su visokokalorični, pa je bolje suzdržati se od njih.

Vjeverice

Pravilna prehrana kod dijabetesa nužno uključuje 20% proteina iz dnevne prehrane. Iz proteinskih proizvoda tijelo dobiva esencijalne aminokiseline koje ne može samostalno sintetizirati. Istodobno se sporo odvija proces oslobađanja glukoze iz aminokiselina (glukoneogeneza) i njezine resorpcije (apsorpcije) u krvotok. Unos proteina ne utječe značajno na razinu šećera u krvi.

Izvori proteina za dijabetičare su:

 • meso zeca;
 • perad (dijetalno meso piletina, puretina);
 • nemasna govedina (teletina);
 • plodovi mora (lignje, rakovi, škampi, dagnje, itd. );
 • gljive (svježe, suhe, smrznute);
 • riba s udjelom masti do 8% (bakalar od šafrana, pollock, plava bjelica) masna riba (jesetra, skuša, morska luka) dopuštena je jednom tjedno;
 • jaja i orašasti plodovi (orasi, pinjoli, bademi, kikiriki).

Važno! Orašasti plodovi sadrže puno proteina, doprinose normalizaciji metaboličkih procesa, ali imaju visoku energetsku vrijednost. Njihova upotreba mora biti ograničena.

masti

Upotrebu životinjskih masti treba što više smanjiti iz dva razloga: one imaju sposobnost ubrzavanja resorpcije glukoze u sustavnu cirkulaciju, izazivaju taloženje kolesterola na stijenkama krvnih žila, što dovodi do ateroskleroze. Metabolizam lipida (masti) možete regulirati zamjenom životinjskih masti biljnim uljima: maslinovim, kukuruznim, suncokretovim, lanenim. Biljne masti nemaju učinak na povećanje šećera. Međutim, ne treba ih zloupotrijebiti, zbog visokog sadržaja kalorija u proizvodima.

Dodatno

Važnu ulogu u prehrani dijabetičara imaju mliječni i kiselo-mliječni proizvodi. Kiselomliječni napitci pomažu pravilnom radu crijeva, sir i svježi sir jačaju koštani sustav. Za dijetnu prehranu morate odabrati hranu s niskim udjelom masti:

 • kefir i fermentirano pečeno mlijeko - 2, 5%;
 • acidofil - 3, 2%;
 • prirodni grčki jogurt i kiselo mlijeko - 2, 5%;
 • svježi sir - do 5%;
 • Adyghe sir -18%;
 • kiselo vrhnje i vrhnje - 10%.

Voćni jogurti su aromatizirani s puno šećera, pa bi ih bilo ispravno odbiti, preferirajući prirodne proizvode bez aditiva. Jela za dijabetičare pripremaju se samo od odobrenih proizvoda.

Zabranjena hrana po kategorijama

Dijeta za dijabetičare razvijena je uzimajući u obzir isključivanje jela koja su nezdrava u sastavu. Jelovnik ne bi trebao sadržavati:

Prvi obrok Mesne juhe od svinjetine, patke, janjetine, piletine s kožom. Juhe pripremljene na bazi masnih juha (boršč, juha od kupusa, hodgepodge, kharcho, shurpa itd. )
Glavna jela Jela od mljevenog, prženog, pirjanog mesa (svinjetina, janjetina, patka, guska)
prilozi Krompir (prženi, pomfrit, pire krumpir), bijela riža, tjestenine kategorije B, C, 1 i 2 klase
Jela za doručak Pečena jaja, griz, palačinke i palačinke
grickalica iz konzerve Riblje i mesne konzerve (varivo, pašteta), ukiseljene gljive i povrće, voće konzervirano u sirupu, džemovi
deserti Slastice (peciva, torte, marshmallows); bijela lepinja i peciva od prhkog, bogatog, lisnatog tijesta; slatkiši, čokolada, sladoled; slatke pjene, kreme; glazirana skuta, slatka skutna masa
Proizvodi za grickanje Čips, aromatizirani grickalice i krutoni, kokice
Pića Čaj u boci, slatki kokteli, pakirani sokovi, 3 u 1 kakao i štapići za kavu, slatka soda

Osim toga, zabrana je i hrana iz kategorije brze hrane, instant žitarice sa šećerom, dimljeni proizvodi (prirodni ili tekući dim), voće s visokim glikemijskim indeksom (smokve, lubenice, grožđe, papaja, karambola, guava). Kobasice (kobasice, kobasice) su zabranjene za dijabetičare zbog visokog sadržaja masti i soli.

Osnovna pravila prehrane "Stol broj 9"

Da biste organizirali dijetu za dijabetes, morate se pridržavati sljedećih pravila:

 • eliminirati jednostavne ugljikohidrate;
 • zamijenite maslac, mast s biljnim uljima;
 • promatrajte režim pijenja (jedna i pol ili dvije litre tekućine dnevno);
 • pridržavati se racionalnog obroka (interval ne smije biti duži od 4 sata);
 • nemojte zanemariti doručak, a prije spavanja popijte čašu fermentiranog mliječnog napitka;
 • kontrolirati energetsku vrijednost proizvoda;
 • nemojte prejedati (volumen jedne porcije ne smije biti veći od 350-400 g);
 • eliminirati jela pripremljena prženjem (dopušteno je samo pirjanje, kuhanje na pari, kuhanje);
 • ograničiti upotrebu kuhinjske soli i slane hrane;
 • uvesti više zelenila, povrća i voća s niskim GI u prehranu.

Endokrinolozi i nutricionisti inzistiraju na vođenju "dnevnika dijabetičara", u koji je potrebno bilježiti sva pojedena jela, popijena pića i uzete lijekove. Takav dnevnik će vam omogućiti da analizirate dinamiku bolesti i izravnu ovisnost glikemije o određenim proizvodima.

Opcije menija za dijabetičare

Odlučujući o dopuštenim proizvodima i isključujući zabranjena jela, formiraju dnevni jelovnik. Možete koristiti tradicionalne recepte za dijabetičare ili smisliti svoje.

Prvi obrok Glavna jela Jela za doručak Proizvodi za grickalice i poslijepodnevni čaj prilozi salate
boršč ili juha od kupusa u slaboj goveđoj juhi pileće mesne okruglice kuhane na pari parni omlet sa špinatom svježe voće kaša od heljde ili ječma "Grad" (rakovi štapići, grah iz konzerve, češnjak, rajčica)
juha od gljiva (svježe ili sušene gljive) pirjani kupus s mesom zeca / peradi zobene pahuljice s voćem voćni pire brokula kuhana na pari (cvjetača) "Grčka" salata (feta sir zamijenite feta sirom ili tofuom)
juha od graška, leće ili graha punjena zelena paprika kuhana jaja, kruh, sir Adyghe dijabetički vafli bundeve krumpira salata od morskih algi s lukom i svježim krastavcima
uho sarmice s piletinom pšenična kaša fermentirano pečeno mlijeko tjestenina (kategorija A) kiseli kupus s brusnicama
juha od povrća riblji kolači na pari ječmena kaša jogurt povrće kuhano na pari ili pire od povrća "Proljeće" (kupus s mrkvom i svježim začinskim biljem)
pileća juha s pilećim mesnim okruglicama kuhano meso ili riba tepsija od svježeg sira s bobicama medenjaci (za dijabetičare) kotleti od kupusa salata od povrća s krastavcima, rajčicama i začinskim biljem
juha od morskih plodova pileći gulaš s rajčicama i vrhnjem (10%) kolači od sira pečeni u pećnici svježe bobice leća s rajčicama, lukom, mrkvom salata "Metelka" od sirove cikle, kupusa i mrkve

Preljevi za salatu ne smiju sadržavati masne umake na bazi majoneze. Dozvoljeno biljno ili maslinovo ulje, limunov sok, 10% kiselo vrhnje, ograničeno soja umak. Pića: dekocije ljekovitog bilja, kava (bez šećera), čaj (oolong, crni, zeleni, crveni, hibiskus). Svježe iscijeđeni sok mora se razrijediti na pola s negaziranom mineralnom vodom. Kako bi se povećala kvaliteta života i odgodio razvoj komplikacija, dijabetičar mora pratiti razinu šećera i pravilno jesti. To je jedini način da se kontrolira tijek bolesti.