Proteinska dijeta

Proteinska dijeta vratila se na vrhuncu.

Već desetljećima istražuju ih i naširoko koriste oni koji žele smršavjeti, a nedavno procvjetala Ducan dijeta izazvala je novi val zanimanja.

Bit proteinske prehrane je ograničiti unos masti i ugljikohidrata i zamijeniti ih u prehrani proteinima. Proteinska dijeta je najviše istražena i znanstveno je dokazana kao učinkovita, ali kao i svako ograničenje resursa ima niz nedostataka.

Proteinska dijeta može biti s malo ugljikohidrata ili bez ugljikohidrata. Verzije bez ugljikohidrata koriste se za brzo postizanje rezultata, ali češće je ovo prva faza prehrane, usmjerena na obnovu tjelesnog metabolizma.

Proteinska dijeta uključuje:

 1. Atkinsova dijeta, poznata i kao Robert Atkins Nutrition System;
 2. Ducan Diet, jedan od najpopularnijih sustava za mršavljenje na svijetu;
 3. Dijeta od strndača, povijesno prva dijeta s proteinima, objavljena je već 1864. godine.
 4. Vitaminsko-proteinska prehrana.
rezultat gubitka kilograma na proteinskoj prehrani

Više od stoljeća aktivnih istraživanja dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata pokazalo je postojanost rezultata postignutih proteinskom prehranom i pružilo objašnjenje mehanizma djelovanja. Prehrana se temelji na nadomještanju ugljikohidrata i masti proteinima. Dokazano je da tijelo s ograničenjima u prehrani nadoknađuje nedostatak tvari ne samo preradom zaliha masti, već i nauštrb mišićnog tkiva. Velika količina bjelančevina omogućuje vam nadoknađivanje gubitka mišićne mase, jer su meso i mliječna hrana glavni izvor bjelančevina za tijelo. Nedostatak brzih ugljikohidrata u jelovniku i mala količina sporih složene strukture čine da unutarnje zalihe masti djeluju kao glavni izvor energije. Ali čak i obrada proteinske hrane zahtijeva puno toga. Dakle, velika količina proteina u prehrani pokreće ketozu u tijelu, kada proizvodi razgradnje proteina zauzimaju više prostora u metaboličkim procesima, što dovodi do smanjenja razine inzulina u krvi, prisiljavajući tijelo da traži nove izvore glukoze, ketoza također utječe na otupljivanje napadaja gladi, većina dijeta to uopće ne doživljava.

Prepoznatljive značajke proteinske prehrane

 • Nedostatak gladi zbog velike količine bjelančevina u prehrani i redovitim obrocima.
 • Česti obroci - između obroka prolaze dva do dva i pol sata.
 • Preporučuje se sportašima koji žele brzo smršavjeti.
 • Daje brze i stabilne rezultate.
 • Lako je ljudima koji se ne znaju ograničiti u prehrani i veličini porcija, jer su dijelovi proteinske hrane - meso, svježi sir, riba - dovoljno veliki, a jelovnik je relativno raznolik.
 • Prehrana je dobro istražena.
 • Potreba za više tekućine, zbog povećanog opterećenja na bubrezima i ubrzanja metaboličkih procesa.
 • Kontraindicirano kod osoba koje pate od bubrežnih bolesti, starijih osoba.
 • Nije prikladno za glavnu prehranu, ali omogućuje vam da joj se bezbolno vratite.
 • Pogodno za one koji pate od dijabetesa.

Slijeđenje proteinske dijete osigurava mršavljenje od tri do osam kilograma u dva tjedna.

Recepti uključuju razno nemasno meso, ribu ili perad, kuhano s malo ili nimalo masti i soli.

Potreban je dodatni unos vitaminskih kompleksa, povećanje potrošnje vode, po mogućnosti mineralne, nedostatak laganih ugljikohidrata i masti u jelovniku, izmjena s ugljikohidratima u obliku neškrobnog voća: jabuke, krastavci, rajčica, kupus dopušteno. Uz vitaminsko-proteinsku prehranu, voće i povrće čine do polovice obroka.

Komentari liječnika o prehrani su pozitivni, ali ne preporučuje se dugotrajna primjena. Optimalno vrijeme za brzo mršavljenje za ljude koji nisu pretili je dva tjedna.

Često postavljana pitanja o proteinskoj prehrani

Treba li trudnicama proteinska dijeta?

Ne, čak i kontraindicirana. Trudnoća zahtijeva pažljivo praćenje prehrane i kontrolu unosa različitih tvari potrebnih za razvoj fetusa.

Koliko su duge proteinske dijete?

Od tjedan do mjesec dana, ali sama faza s niskim udjelom ugljikohidrata ne bi trebala trajati duže od dva tjedna. Tjedan dana pogodan je za davanje tijelu dodatnog tona i lagane prilagodbe težine.

Možete li se cijelo vrijeme držati lakše verzije prehrane?

Da, pa čak i slijedi, jer izuzeće velike količine masti i "praznih" ugljikohidrata iz prehrane već pozitivno utječe na težinu i stanje tijela.

Postoje li negativni vanjski učinci prehrane?

Da, oni koji predugo slijede dijetu primjećuju pogoršanje rasta kose, noktiju, suhe kože, što se objašnjava nedostatkom vitamina, problem je djelomično riješen uzimanjem složenih vitaminskih pripravaka zajedno sa žlicom biljnog ulja ujutro.

Rezimirajući, napominjemo da ogroman broj korisnika određene prehrane, posebno Ducan dijete, koja je trenutno najpopularnija, često mijenja vrijeme različitih faza ili osiromašuje prehranu, nastojeći povećati učinkovitost. Ali oni nanose veliku štetu svom zdravlju, jer proteinska prehrana jako opterećuje bubrege, trebalo bi ih se pridržavati kratko, u većini slučajeva oko dva tjedna, a zatim rezultat održavati samo zdravom uravnoteženom prehranom. Ozbiljna ograničenja uvijek moraju biti medicinski opravdana, a samodijagnoza i samoliječenje mogu samo dodati nove probleme.

Pridržavajući se prehrane, važno je osjećati se ugodno i postići rezultat, ne ozlijediti tijelo u težnji za centimetrima, već ga učvrstiti tjelesnom aktivnošću i zdravom hranom. Jedite ispravno, budite zdravi i lijepi!